Tuesday, October 23, 2012

Apam Polkadot



Assalamualaikum. Hello everyone.
Rasanya belum lambat sangat nak ucapkan congratulation untuk pasukan Kelantan kerana telah membelasah ATM dengan hensemnya dalam piala Malaysia. 3-2 kan? Ok la tu.
CL sokong ATM. Takpelah ATM, musim depan buat sungguh-sungguh tau?
Tapi kan, pasukan pertama pilihan CL sudah semestinya Selangor. Gergasi Merah Kuning. Tempat tumpah darah kan? Ofkos sokongan tak berbelah bahagi.
Hari ini, 23/10/2012. Hari Selasa. Lepas Zuhur nanti CL kena drive ambil adik dari asrama. Kaki pun masih sakit. Takpelah, tekan paddle guna jari kaki. Muehehe.
Sebelum nak ambil adik, mesti nak masak-masak dulu kan kat dapur? Disebabkan perasaan malas yang amat sebab kaki CL sakit, CL pun buat apam polkadot je.
Begini cara-caranya ye?
Bahan-bahan diperlukan.

·         3 biji telur. Pakai gred C punya pun ok. (keluarkan dari peti ais)
·         200 gram gula
·         248 gram tepung superfine
·         1 kotak santan pekat. (Selalunya dalam 200 ml, tambah sikit air. Jadikan dalam 218 ml.)
·         2 setengah camca serbuk penaik
·         1 sudu makan ovellete
·         1 camca esen vanilla
·         Pewarna merah-hijau-kuning atau apa sahaja.
·         Bahan inti (CL pakai jem nanas. Ada orang pakai inti kelapa)
 
Cara-cara

  1.   Pukul semua bahan diatas kecuali inti dan pewarna selama 5 minit tanpa henti dengan kadar kelajuan yang sesuai sampai kembang.
  2.  Bahagikan adunan kepada warna-warna yang uols suka. Nak warna merah-hijau, bahagikan adunan satu warna merah, lagi satu warna hijau.
  3.   Sudukan sedikit adunan kedalam kertas muffin.  Cukup sehingga paras separuh kertas.
  4.   Letakkan inti.
  5.   Tutup kembali inti dengan adunan yang sama.
  6.   Titikkan adunan yang kedua (warna lain diatas adunan tadi) kan nak buat dot2?Uol boleh pakai piping bag, ataupun plastic yang dipotong hujungnya.   
  7.  Kukus selama 15 minit. Jangan lama-lama sangat. Nanti pecah tak cantik uol. Ngeri nak makan.               

Motif kan? Warna bendera Selangor

Merah- Kuning



No comments: