Tuesday, October 30, 2012

Fajitas Daging Puri Labu



Fajitas Daging Puri Labu.
Assalamualaikum everyone.   I am still in a festive mooood bebeh even though it ends today.
A lot of Qurban delicacies yang CL makan.  Huahua.. Berat badan? Lepas raya baru fikir.
So yesterday, ibu CL masak rendang daging cili api dan…….. yang ini special sikit.
Presenting….. Fajitas daging puri labu. Yeay!
Jadi, hari ini CL nak berkongsi resepi Fajitas daging yang ibu CL masak. CL tolong jugak la sikit-sikit.
In before, ibu CL dapat resepi ini dari rancangan “Resepi Sunnah”, TV9.  Cuma ibu altered a bit lah. In the show, chef buat Fajitas Ayam. Roti yang digunakan pun lain.

Bahan-bahan
  • 3 potong labu manis yang telah direbus. ( uol, ibu CL kata, Rasulullah suka makan labu manis. Makanan sunnah ni, insyaAllah.)
  • Daging (telah direbus) dipotong halus-halus.
  • Capsicum (lada benggala) warna hijau dan merah
  • Bawang besar sebiji
  • Roti putih (disarankan menggunakan Massimo ataupun Gardenia).
  • Rempah kari , serbuk lada hitam, sedikit serbuk perasa dan garam.

Cara-cara           
Bahan Inti

  1. Capsicum dan bawang besar dipotong dadu kemudian dicampurkan dengan daging yang telah dipotong halus tadi.
  2. Bubuh rempah kari, serbuk lada hitam, garam dan serbuk perasa.
  3. Gaul bagi rata.
  4. Tumiskan dengan minyak yang sedikit sehingga naik bau.
Beginilah rupanya setelah siap :)


Bahan Pelekat

Lenyek labu manis yang telah direbus tadi. Untuk pengetahuan, selain menyedapkan rasa Fajitas, labu ini berfungsi sebagai pelekat.

Steps
  • Mula-mula, tekan roti dengan penggelek.

  • Kemudian, sapukan labu yang telah dilenyek diatas permukaan roti.

  • Letakkan inti diatasnya.

  • Gulung roti.

  • SIAP!! Bismillah. 
 Oh yes, people, this is my 100th entry!! :) Hope you guys enjoy reading/ obtained something beneficial from "Behind Her Veil". Sorry for any shortcomings in my writing.Thank you. _CikLina.


Saranghaeyo readers!

 They are my best friends, my supporters, my financial controllers, my nightmare busters and my parents.

No comments: