Monday, August 5, 2013

Macaroni Cheese Goreng

Assalamu'alaikum dan selamat pagi! SubhanAllah, pagi yang indah!
Disebabkan pagi ini tenang, tak berapa panas, CL ada la mood kembali nak type entry ni semula even gaya penceritaan dan kandungan isi dah lari sangat dari yang semalam. 

Baiklah, dari mana kita nak mula ye? Oh ye. Kelmarin, CL berbuka di kampung ayah, di rumah pakcik sulung. Memang ramai sebab semua sanak-saudara balik. Bila dah ramai, makanan pun melambak la kan? Jangan risau, tiada pembaziran yang berlaku. Semua habis licin, ada barakah kata orang. Hehehe. 
CL sampai je dah azan. Tanpa melengahkan masa, CL letak makanan yang CL bawa dari rumah, served atas pinggan yang molek, lepas tu, terus ke depan nak ambil juadah berbuka. 

Makanan pertama yang CL tuju ialah puding roti custard yang my aunt buat. My aunt ni, apa saja la yang dia buatmasak, cofirm number one yang licin dulu. Sedap baq ang! Hehe. Unfortunately, what I got on my plate was the last piece of it which I can considered as the remained pathetic crumbs! Nooooooo!!! Dah 3 kali I terlepas nak makan. :( Tiada rezeki lagi. Takpelah, kalau dah bukan rezeki, dalam mulut pun boleh terkeluar.
So, I pun melangkah beberapa tapak dari meja buffet and I terjumpa la macaroni cheese my aunt ni. Ni third thing yang habis after nasi lemak. I filled half of plate with macaroni cheese. Sedap!

Bila sampai rumah esoknya, tekak I ni teringin sangat nak rasa lagi Mac and Cheese versi Malaysia ni. Lepas shopping apa yang patut, I masak macaroni cheese ni untuk our Iftar semalam. I sengaja masak banyak sebab ayah I nak bawa surau katanya. Tapi, I added some pepper untuk hilangakan sikit rasa cheese tu. Bukan apa, kalau ikut tekak I, I telan je. Tpi, Incek Ayah tak berapa nak gemar sangat makanan yang cheesy-gooey ni. Tak lalu dia. Even my masterpiece pizza pun dia tak makan. Hehehe. Mengaku sendiri masterpiece katenyer. Cet! Ayah I suka masakan Melayu. Semalam, masa tengah restock the fridge, I perasan ada ikan patin dalam tu. Tu kejap lagi tu ada la yang minta masak asam pedas takpun tempoyak. My mom tak boleh deal sangat dengan ikan sungai ni. Very slimy katanya. Iyerkan ajelah.

You all nak recipe ke? I bukan taknak bagi. Tapi, I kalau masak, I pakai konsep 'agak-agak'. Jadi, you all jangan marah kalau I tak bagi exact fixed measurement which I think hanya boleh diguna pakai bila nak buat cookies ataupun cakes. Itu pun, the amount of sugar that you want to put in boleh lagi di adjust.

Bahan-bahan Tumis
  • Sedikit minyak untuk menumis (4-6 sudu besar)
  • 1 biji besar bawang Holland- dadu.
  • 3 biji bawang merah kecik- dadu.
  • 5 ulas bawang putih-thinly chopped.
  • 5 sudu besar cili boh
  • 3 sudu besar tomato puree
  • 1 pinggan sederhana besar sayur campur (agak-agak la)
  • 1 paket 400 gram minced beef

Bahan-bahan lain
  • 1 paket macaroni
  • 1/4 cawan fresh milk
  • A lot of pepper and salt
  • 4-5 slices keju cheddar-grated (parut)

Cara-cara
  1. Rebus macaroni selama lebih kurang 15-20 mins. CL bubuh butter sikit semua macaroni nampak kilat dan senang lerai. Lepas dah masak, angkat dan tapis serta alirkan di bawah air sejuk.
  2. Tumis semua bawang bersama sayur campur.
  3. Masukkan tomato puree dan cili boh. Tumis hingga nak bau.
  4. Masukkan the minced beef. Gaul rata. 
  5. Agak-agak dah kering sikit, masukkan makaroni tadi. Gaul rata.
  6. Masukkan susu segar untuk rasa lemak
  7. Add the grated cheese sampai ia cair dan menjadi sticky.
  8. Perasakan dengan garam dan pepper. Siap! 
Selamat Mencuba ye sayang-sayang? :)

Pizza lagi

Macaroni Cheese Goreng

MC#2

Close up katenyerrr!
 

No comments: