Wednesday, February 1, 2012

Resepi Apam Gula Hangus

"Nobita, tengok.. Papa bawa balik kuih apam gula hangus la", mama Nobita bersuara. 
"Iye ke mama? DORAEMOOOOONNNN!! ( annoying giler time dia panggil Doraemon ni)
Baiklah, itu cerita 11 tahun yang lepas. Ayah belikan banyak vcd Doraemon untuk CL dan adik. Hehe..siap hafal jalan cerita beserta dialognya lagi. 
Ini cerita zaman sekarang, CL dah pun berusia 21 tahun. Tua dah kan? :) Ada satu pagi tu, CL kemas2 la perpustakaan mini dekat rumah CL. Kemas punya kemas, terjumpa salinan resepi apam gula hangus ni. Memang terus tangkap la cerita Doraemon tadi. Teringin pulak nak makan apam gula hangus. Check kat peti ais, semua bahan ada. Alhamdulillah, nak jugak diri ni buat apam gula hangus. Macam biasa, resepi ada kat bawah. Enjoice.

 Apam Gula Hangus

Bahan-bahan
  • 5 biji telur 
  • 2 cawan gula 
  • 2 cawan tepung gandum  
  • 2 cawan air 
  • 2 sudu besar planta@ marjerin@ butter 
  • 1 1/4 sudu besar serbuk penaik@baking powder@soda bikarbonat 
  • Sedikit esen vanilla

Cara-cara
  1. Masak 2 cawan gula dengan 2 cawan air. Masak sampai warna jadi perang. Keep on kacau ya? Then, benda ni la yang kita panggil gula hangus. Sejukkan.
  2. Pukul telur dan planta sampai kembang ala2 gebu gitu. Masukkan tepung, serbuk penaik dan gula hangus yang kita dah sejukkan tadi. Pukul lagi. 
  3. Kukus adunan tadi lebih kurang 1 jam.InsyaAllah, lepas sejuk, potong cantik2 terus boleh makan.
Selamat bergula hangus.


Pandangan dari tepi. Sorry gambar macam segan2 je. Henfon murah punya kualiti camni la.


No comments: