Wednesday, July 31, 2013

Resepi Apple Crumble

Assalamu'alaikum. :)

Quick update memandangkan CL nak bersiap-siap untuk ke kelas lepas ni.  Baiklah, CL nak berkongsi resepi apple crumble yang menjadi favourite ibu CL. Nama melayu bagi apple crumble ni ialah pie gaul. 

Masa Iftar hari tu, CL buat benda ni. Hasilnya agak kurang memuaskan sebab dia punya pastry dah burnt. CL terlalu penat masa tu. Bayangkanlah, nak masak untuk 50++ orang. Yang ada cuma ibu dan CL je.Adik pun ada tapi dia tolong kemas rumah dengan ayah. Apple crumble ibu CL cantik, warna-warni dan sedap tak terkata. CL punya cincai selekeh sebab bahan tak cukup. Takde mix fruit. CL ganti dengan kurma.   Hehehe. Anyhow, rasa tetap cun dan sedap! 

Baiklah, ini resepinya ya?

Bahan2 Gaul (Pastry) 
  • 1/2 cawan kelapa kering
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan brown sugar
  • 1 sudu besar cinnamon powder
  • 1 cawan butter

Fillings
  • 2 biji epal hijau. Dipotong dadu.
  • 1/2 cawan badam cincang
  • 2 sudu besar kismis
  • 1/2 cawan serbuk kacang tanah tumbuk
  •  1 tin mixed fruit dipotong dadu ( dibuang airnya)

Cara-cara
  1. Gaul semua bahan-bahan pastry tadi dengan tangan supaya ia tidak bergentel. Biarkan ia berkirai cantik macam serbuk roti. 
  2. Campurkan semua bahan-bahan filling dan gaul sebati.
  3. Susunkan bahan-bahan filling diatas tray kemudian taburkan gaulan bahan-bahan pastry tadi. Tidak perlu ditekan, ia akan melekat sendiri.
  4. Bakar selama 45 minutes dalam suhu 175 celcius.

Selamat mencuba :)

Pie Gaul

No comments: