Sunday, April 3, 2011

Resepi Nasi Bukhari

Assalamualaikum kepada yang membaca. Panas kan cuaca sejak kebelakangan ni? Duduk dalam bilik panas, duduk luar kulit menggelupas. (sedang melewati proses berkenaan). Terkejut jugak bila bangun pagi, tengok cermin (dah jadi rutin nak tengok muka, kot2 jd lawa cam Siti Nurhaliza ke?) muka CL menggelupas teruk. Huuu.. rasa cam dah jadi Dayang Senandung dah. Tak mau keluar bilik..Dandan CL teringat kawan CL tegur semalam, " Eh lina..pasai pa muka mcm baru muka bangun tidoq ja?" Hamboi..segan la ni..yang menegur tu pulak lelaki. CL balas dengan selamber, " Biasalah, muka orang sakit"..Kasi facial expression sikit, mana tau dapat teh ais percuma...x denye.
Tiba-tiba, perut CL lapar.. ya Allah, baru makan nasi lemak pagi tadi kan? (cakap dalam hati). CL cakap ngan kawan CL, " Allah..Lina lapar la pulak, nak pi beli makanan sat la, pukul berapa sekarang?". Dia balas " 3.00 petang". Patutlah CL dah lapar. Ingatkan nafsu buruk lantak. Alhamdulillah bukan.
CL pergi dekat kedai makanan yang CL rasa nampak lengang. The Nile namanya. Makanan Mediterranian memang menjadi konsep hidangan utama selain masakan Malaysia. CL tiba-tiba teringat kak Naimah kata, nasi bukhari kat situ sedap. CL tanya kakak yang amek order tu, " Kak, nasi Bukhari ni sedap tak?" macam budak tadika. sah2 la akak tu kata sedap..hahahaha..bisnes bai! bisnes!
Setelah berlaku sedikit wrong understand dengan si tukang masak, dapatlah kakak tadi menyediakan nasi Bukhari untuk CL. Huhu..rasa cam puteri raja pulak dilayan sampai camtu. " Nak lauk apa dik?" kakak cun tu tanya. Alamak, naik seriau CL tengok lauk2 dia..x pernah jumpa pulak lauk ni. sedap ke tak agak2?
"Ni apa kak?" CL tunjuk satu lauk yang nampak dah tinggal sedikit. CL fikir kalau dah tinggal sikit, mesti lah sedap, ramai orang nak kan? "Daging kambing dik". Cet!! Kakak tu tak tanya CL nak ke tak, terus dia main bubuh. CL tak makan daging kambing la................

*****

Sampai dibilik, CL tengok nasi tu, dengan lauk daging kambing tadi. Tu je lauknye. Takut kalau x sedap, takla rasa membazir sangat. Bismillahirrahmanirrahim......aummm (bunyi suapan).
Sedap la!!! Daging kambing ni pon sedap sangat. Rasa rempah, masam2 tomato, pedas2 sikit..sedap lah. Puas hati. Berbaloi RM 4.50 CL hari tu..InsyaAllah nak beli lagi lepas ni. Kalau ada rezeki lebih, nak belanja kawan-kawan pulak,insyaAllah.

*****
Resepi  Nasi Bukhari


BAHAN-BAHAN:

400 gm beras basmathi

400 gm air

2 tin kecil susu cair

150 ml puri tomato

6 sudu besar minyak sapi

2 sudu besar rempah kari

1 sudu kecil serbuk kas-kas

3 biji tomato

1/2 sudu kecil jintan manis

1/2 sudu kecil jintan putih

5 biji buah pelaga

5 biji bunga cengkih

2 helai daun pandan

Garam dan gula secukup rasa

BAHAN TUMBUK HALUS:

90 gm badam

70 gm biji gajus

100 gm bawang besar

40 gm bawang merah

5 cm halia

CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan kuali dengan minyak sapi. Tumiskan bahan tumbuk, buah pelaga, bunga cengkih dan daun pandan sehingga naik bau.

2. Masukkan air, tomato, bawang besar, susu cair, beras dan puri tomato.

3. Biarkan mendidih dan masukkan badam dan gajus.

4. Tanak nasi seperti biasa dan masukkan daun pudina. Tutup kembali nasi dan biarkan masak.

Sumber: Saji

UIAM merupakan antara tempat pengajian terbaik di Malaysia dan bertaraf antarabangsa (ada kelas giteww)
Pelajar2 yang datang dari latarbelakang negara yang berbeza,menjadikan kafe2 di sekitar UIAM sebagai syurga makanan. (hiperbola)
Banyak sangat puji UIAM (HARUSLAH), ni la rupa nasi Bukhari daging :P

No comments: