Sunday, June 19, 2011

Aiskrim Goreng

Assalamualaikum. Ade orang tak? hoho.. Hai linaamalina.blogspot.com. Lama tak conteng2 dekat wall u kan? A lot of things happened.Salah satunya, laptop CL kene virus. Tu yang terpaksa berehat sekejap. Kesian Cik Darlina (nama laptop). Terpisah about two days (aje) dengan CL.
So, first entry ialah aiskrim goreng. Hahaha....CL berjaya dengan jayanya ( betul ke ayat ni?) membuat aiskrm goreng. Sedap tau? It was my first try. My RM 10 kira worth la.
Kisahnya bermula beberapa minggu yang lepas, CL baca  blog ukht 'Aishah Jauhara. Ada steps macam mana nak buat aiskrim goreng. Ada beberapa keping gambar aje yang sempat di snap sebab takleh nak susun aiskrim goreng tu cantik2, keluar kuali terus ngap (haha..x sabau). Lagi satu, takut cair. Sekejap aje pun they all bertahan dalam bentuk tu sebelum meleper. So, layan gambar and CL akan masukkan link untuk readers tengok cara2 nak buat aiskrim goreng ni. Semoga berjaya, insyaAllah :)

Bahan-bahan:


  • 10 keping roti putih [itu kalau nak buat 5 biji. Terpulang nak buat berapa banyak. Roti tu, tak kisah roti apa. Tapi sedap juga kalau guna roti gardenia ^^]
  • 5 scope aiskrim [means, satu scope untuk satu biji. Terpulang nak perisa apa]
  • Plastik [untuk balut roti]
  • Minyak masak [untuk goreng nanti]


Cara-cara:


  • Lembabkan roti dengan air. [nak spray sikit-sikit ataupun nak gelekkan (CL gelekkan, lebih mudah) , tak kisah. Yang penting jangan sampai lembik atau hancur sudah~]
  • Skopkan aiskrim ke atas roti. X de skop pakai aje sudu kan?
  • Tutupkan aiskrim dengan sekeping roti lagi. (Roti  penutup ni pun CL gelek)
  • Tekan acuan telur yang bulat tu [atau nak guna cawan plastik pun boleh, yang penting nak bagi bentuk, ikut citarasa, bulat ke, segi empat ke, etc] supaya roti terputus. [pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar]
  • Balut dengan plastik dan simpan dalam freezer selama 3 jam atau semalaman.
  • Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas sehingga kuning keemasan. Jangan lama2. Tapi pastikan minyak betul-betul panas. Dalam 200 degree :) *
*Diambil circle2 dari blog 'Aishah Jauhara cuma ada edit sedikit.

Ini pulak kalau nak tengok cara praktikalnya : Silalah Klik :)

Ala2 macam ni la rupanya.
Yummy :) *
*http://dzanariah.blogspot.com

No comments: