"Amal, try one. sedap tau benda ni."
Dan CL pun membelek-belek "benda" tu. Sedap ke? Hijau je..bau pun hanyir..takut tak termakan pulak nanti. Nak beli takut membazir.
"Oh..come on, try la rase. Tengok kita beli dua."
Okay, ambillah satu. Chicken Mayo punya flavour.
Sampai di bilik, CL tengok lagi "benda" tu, mau makan ke tak? Makan lah, tak rasa tak tahu kan?
Bismillah...
SEDAP!
apa "BENDA" tu?
Ini dia......
ONIGIRI san... |
Lepas dah kena giget..nyam3.. |
Onigiri adalah nama Jepun bagi makanan berupa nasi yang dipadatkan atau dikepal sewaktu masih hangat sehingga berbentuk segi tiga, bulat, atau seperti karung beras. Dikenali juga dengan nama Omusubi, istilah yang kononnya digunakan oleh wanita di istana maharaja untuk menyebut Onigiri. Onigiri dimakan dengan tangan, bukan dengan penyepit.
Di Malaysia, Onigiri boleh dijumpai di bahagian makanan Jepun di pusat membeli belah terkemuka dan di restoran yang menyediakan makanan Jepun.
Oh...baru tahu. Rasa onigiri ni boleh tahan sedap. Kenyang sebab beras yang digunakan adalah beras jenis Japonica, beras Japan yang macam pulut tu.
CL pun meggoogle lah resepi onigiri ni...
Bahan2 (utk 2 org)
1/2kg beras jepun (ada di jusco/giant/carrefour) p/s: (boleh ganti dengan beras siam wangi kerana teksturnya sedikit melekit)
1tin tuna mayo (inti ikut kreativiti boleh ditambah/diganti dgn apa2 saja cotoh telur ikan + udang + isi ketam mayo + bijan)
garam
nori (seaweed) inilah yang kaler hijau tu..
plastic wrap
cuka jepun (jika rass perlu letak sikit masa gembur nasi/ kalau tak ada pun tak apa)
Cara-caranya :
1. Masak beras jepun seperti beras biasa.
2. Gemburkan nasi bila dah masak.
3. Ambil plastic wrap (agak2 ukurannya)
4. Buka dan letak ats tapak tgn, taburkan sedikit garam. (ikut traditional jepun guna tangan aje, tapi tak nak melekit guna plastik lagi mudah)
5. Masukkan nasi dan leperkan
6. Letakkan inti tuna mayo.
7. Ambi sedikit nasi tutupkan ats inti tadi.
8. Bentukkan onigiri (ikut suka). Biasanya berbentuk segitiga.
Untuk membuat bentuk segitiga, letakkn tgn yg sebelah lagi dalam bentuk "A" ke ats tgn yg memegang plastic nasi dan bentukkan.
9. Setelah siap, akhir sekali letak nori. (jika tak nak makan segera jgn letak nori dulu. nnti norinya jd lembap)
1/2kg beras jepun (ada di jusco/giant/carrefour) p/s: (boleh ganti dengan beras siam wangi kerana teksturnya sedikit melekit)
1tin tuna mayo (inti ikut kreativiti boleh ditambah/diganti dgn apa2 saja cotoh telur ikan + udang + isi ketam mayo + bijan)
garam
nori (seaweed) inilah yang kaler hijau tu..
plastic wrap
cuka jepun (jika rass perlu letak sikit masa gembur nasi/ kalau tak ada pun tak apa)
Cara-caranya :
1. Masak beras jepun seperti beras biasa.
2. Gemburkan nasi bila dah masak.
3. Ambil plastic wrap (agak2 ukurannya)
4. Buka dan letak ats tapak tgn, taburkan sedikit garam. (ikut traditional jepun guna tangan aje, tapi tak nak melekit guna plastik lagi mudah)
5. Masukkan nasi dan leperkan
6. Letakkan inti tuna mayo.
7. Ambi sedikit nasi tutupkan ats inti tadi.
8. Bentukkan onigiri (ikut suka). Biasanya berbentuk segitiga.
Untuk membuat bentuk segitiga, letakkn tgn yg sebelah lagi dalam bentuk "A" ke ats tgn yg memegang plastic nasi dan bentukkan.
9. Setelah siap, akhir sekali letak nori. (jika tak nak makan segera jgn letak nori dulu. nnti norinya jd lembap)
*diambil dari blog Life Is Beautiful dan telah diedit bagi memudahkan readers untk faham*
Jom cuba? Oiyshii yooo...
No comments:
Post a Comment