Tuesday, July 12, 2011

Resepi Donat Cakcibur

Salam sejahtera ke atas kalian. Juga pada kamu, buku conteng. Hari ini, tengok2 blog orang, naaahhh.BERSIH, BERSIH dan BERSIH.  CL bukan tak nak ambil tahu, tapi yang sorang kata lain, yang lagi sorang kata lain. same goes with the media maa.. anyway, daripada tension2 sampai gugur rambut buat ape kan? baik I BERSIHkan dapur I. Lagi berbaloi uol. hahahahahambekkau..macam diva la vida la pulek. Sempat jugak CL jeling2 jam, lagi 2 jam nak buka puasa. Pagi tadi, waktu sahur, ayah tanya masa CL tengah sorru mi megi, "Kakak nak buat kuih ape petang ni?" CL jawab, "Tak tahulah ayah, tak terfikir lagi. Kakak rasa nak cuti lah hari ni." Iyelah sangat. CL bukak2 balik khazanah catatan lama dalam Darlina. Ahah! Donat Cakcibur. Kelas giteww. Beza donat ni dengan donat biasa, CL bubuh kentang dan susu pekat manis. Lemak berkrim disukai ramai. Dah disukai ramai tu, jomlah hulur2 sikit kat jiran tetangga. Malu jugak kan? takut tak sedap, terus Mak Liah Karipap Pusing dengan Mak Cik Timah Sanggul reject jadi menantu. :P Nahai. Tak apelah, hulurkan aje, kalau ikhlas, sedap insyaAllah jadinya nanti. Oh ye, CL suka letak resepi2 kat sini sebab first, for my own pleasure, second, kalau ade sesapa yang baru belajar nak masak macam saya ni, all the recipes here are suite for us, beginner. so, here we go, I present to u, Donat Cakcibur. And dont ask me why it has a weird name.

Bahan-bahan ( 20 biji CL dapat)
  • 1 biji ubi kentang sederhana besar 
  • 500 gm tepung gandum
  • 5 gm yis kering @ 1/2 paket mauri pan
  • 1/3 cawan @ 73 gm minyak masak
  • 1/3 cawan @ 73 gm air suam
  • 1/4 tin @ 126 gm susu pekat manis
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu teh garam
Cara-cara
  1. Rebus kentang sehingga empuk dan kisar kentang bersama 1 cawan air suam.
  2. Satukan yis, gula, air suam, minyak, susu, garam dan kentang kisar.
  3. Masukkan tepung dan uli sehingga menjadi doh. Doh ni memamg lembik sedikit tapi tak pe. Tak dak hal.
  4. Ambil doh dan bulat-bulatkan ikut saiz kesukaan. Susun doh dalam dulang dan biar naik dua kali ganda. Ambil masa dalam 20 minit tunggu doh naik.
  5. Panaskan minyak dan buat lubang ditengah-tengah. Goreng hingga masak.
  6. Taburkan gula halus diatasnya ketika masih panas.
  7. Sedia untuk baca doa makan dan ngap! :)

Simple kan? Sedap, rasa lebih lembut dan manis. Tak sempat nak ambil gambar elok2, sebab tinggal sekejap je, lesap donat tu. Layanlah beberapa keping gambar yang sempat di 'snap' :) 


Dalam tupperware aiskrim tu rezeki adik2 yang pergi mengaji hari ini.


No comments: