Assalamualaikum everyone. Sihat semua orang? Alhamdulillah, syukur, tinggal beberapa hari je lagi untuk CL and family berpuasa sunat bulan Syaaban. Kegiatan masa berpuasa, tak banyak. Takde lari keliling padang, takde petik buah kelapa mahupun menebang pokok jati di belantara. Hanya kerja2 rumah biasa sebagai anak dara. Anyway, CL tak berjaya nak musnahkan diet semua orang. *sigh*. Ibu turun 4 kilo, ayah tak de turun, tak de naik, maintain gitu dan saya... oh....turun jugak. 3kgs. Quiet a lot jugaklah. Hoho.
Enough with the rambling mambling babbling, hari ni untuk berbuka CL masak nasi lemak. Pelik kan? haha. And why is that? Its because of clever me thinking of the word "buka puasa" that can be translated directly into break fast. Sorry with my grammar. I'm not a super fluent speaker. So, breakfast is sarapan. So, nasi lemak hit the chart. Kebetulan, ibu baru balik dari kenduri tahlil, jadi, ibu bawa macam2 kuih dari sana. Plus dengan kari ayam dan sayur campur. So, nasi lemak saja sudah cukup. Resepi nasi lemak ni, ade yang ikut resepi ibu, dan add up sikit bahan2 yang disebutkan dalam buku 'Aneka Nasi'. I give myself a credit la untuk nasi lemak ni.
Jom tengok resepi..
Bahan-bahan
*Nasi
- 2 cawan beras
- 1 1/2 atau 2 cawan air dan satu cawan pati santan ( jumlah sukatan air bergantung pada jenis beras)
- 2 helai daun pandan-disimpul
- 3 hirisan halia
- 2 batang serai-dititik
- Sedikit garam
- 12 tangkai cili kering-direndam (anggaran semangkuk)
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- Segenggam ikan bilis
- Garam dan gula
- 1 camca air asam jawa. (larutkan asam jawa dengan air panas)
- Campur semua bahan nasi dan masak nasi seperti biasa.
- Kisar cili kering yang direndam tadi, campurkan sedikit minyak dan tambah air sebelum mengisar untuk mengurangkan pedas. Ini petua ibu.
- Tumbuk bawang merah, bawang putih bersama dengan ikan bilis.
- Panaskan kuali dengan minyak dan masukkan cili kisar.
- Masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi (bawang merah, ikan bilis dan bawang putih)
- Tambahkan sedikit air untuk sebatikan bahan2.
- Kacau sehingga pekat sedikit (air kering dan pecah minyak).
- Tambahkan air asam jawa.
- Perasakan dengan gula dan garam.
- Teruskan mengacau sehingga sambal menjadi pekat.
Perlu diingatkan, sambal hendaklah dimasak diatas api yang sederhana besarnya untuk mengelakkan daripada hangus. Kalau sambal dah nak siap, kecilkan api.
Bahan-bahan lain
- Telur- direbus
- Ikan bilis-digoreng
- Sayur kangkung-dicelur
- Timun-dipotong molek2
- Kacang Tanah-digoreng kalau ada.
Senang kan? Mula2, memanglah nampak macam susah,. Al hakikat, belum cuba belum tahu. Uol cubalah, lepas ni boleh buat sarapan sendiri kat rumah. So, macam biasa, ade beberapa gambar yang berjaya di snap. :) Sampai jumpa lagi, assalamualaikum.
Rating dari Incek Ayah :) thanx ayah. |
2 comments:
nak suggest Cl buat rancangan masak masak lah. :)
cik cekodok yang disayangi, boleh saja. i jadi producer, u jadi pengacara. amacam, tayang pulak kat tb3. hahahancor. sebenarnya, kelebihan CL x banyak. memasak pun tahap beginner. x mcm kamu, boleh main muzik, boleh main petanque, boleh ape lagi? Malaysia boleh! walau apepun, semuanya datang dari Allah. ya harus disyukurin deh.
Post a Comment