Mau letak dua entry boleh tak? Boleh3.. Alang2 dah ade yis kat rumah, jom manfaatkan. Tibe2 tekak orang kampung ni teringin nak makan pizza. Ngade2 la I ni. Before buat pizza yang memerlukan dough, CL pakai roti Gardenia aje. Sangat simple. Sapu mayo, sapu sos cili, letak topping asas, bakar for a few minutes dan ngap! Sesuai bagi mereka2 yang malas nak cepat macam CL. Sekali nampak pulak yis, terus nak buat pizza ala2 Pizza Hut kononnya.(tak sama langsung) Pizza Hut a way more better. Tapi, I jimat duit. Nah, ini resepi yang CL perolehi dari pembacaan. Yang lain, sendiri fikir.
Pizza
Doh
- 200 gm tepung gandum
- 1 sudu gula
- sedikit garam
- 2 sudu kecil yis, tapi CL guna setengah bungkus. hahaha.
- 125 ml air
- 1 sudu marjerin Daisy/Planta/butter
- 1 sudu susu tepung
Topping
- Mayonis
- Sos cili/ tomato ( tak ade diskriminasi jenama)
- Sosej (fishball pon layan jugak)
- 1 biji bawang Holland (pakai bawang besar biasa pun boleh)
- 1/2 biji capsicum, nama melayunya...ape ek? korang Google je capsicum, tahulah benda ape ni. tak silap CL, lada benggala.
- Keju untuk topping. ( beli je kat pasaraya, ade tulis for pizza topping)
Cara-cara
- Bahan2 untuk kulit pizza atau doh dicampur dan diuli sehingga sebati. Sambil uli, berzikir ke, nyanyi asmaul husna ke. Biarkan selama 45- 60 minit. Tutup doh tersebut dengan kain yang lempab atau apa2 penutup yang boleh tutup.
- Canai doh tersebut setebal 0.5 cm. Cucuk dengan garfu keseluruhan doh tersebut. Bakar pada suhu 200 darjah selama 12-15 minit.
- Untuk topping: Rebus sekejap sosej tu, kemudian dipotong bulat2. Ricih bawang Holland nipis2. Capsicum dipotong dadu.
- Sapu kulit pizza dengan mayonis. Kemudian diikuti dengan sos cili atau sos tomato.Ratakan sos keseluruh bahagian. Tabur sosej yang dipotong tadi di atas kulit pizza, bawang Holland dan capsicum.
- Taburkan keju/ topping cheese di atasnya.
- Masukkan pizza sekali lagi ke dalam oven, bakar pada suhu 200 darjah celcius kira2 8-10 minit.
- Baca Bismillah dan ngap.
Nah, ini hasil pizza saya. Tak ada rupa tapi sedap mata memandang, enak lidah merasa. Cewah. Alhamdulillah, sukses.
| Belum pun bubuh dalam tray, da sibuk2 nak snap gambar. :P |
| Selamat mencuba :) |
No comments:
Post a Comment