Friday, July 8, 2011

Resepi Pizza

Mau letak dua entry boleh tak? Boleh3.. Alang2 dah ade yis kat rumah, jom manfaatkan.  Tibe2 tekak orang kampung ni teringin nak makan pizza. Ngade2 la I ni. Before buat pizza yang memerlukan dough, CL pakai roti Gardenia aje. Sangat simple. Sapu mayo, sapu sos cili, letak topping asas, bakar for a few minutes dan ngap! Sesuai bagi mereka2 yang malas nak cepat macam CL. Sekali nampak pulak yis, terus nak buat pizza ala2 Pizza Hut kononnya.(tak sama langsung) Pizza Hut a way more better. Tapi, I jimat duit. Nah, ini resepi yang CL perolehi dari pembacaan. Yang lain, sendiri fikir.

Pizza 

Doh

  • 200 gm tepung gandum
  • 1 sudu gula
  • sedikit garam
  •  2 sudu kecil yis, tapi CL guna setengah bungkus. hahaha.
  • 125 ml air
  • 1 sudu marjerin Daisy/Planta/butter
  • 1 sudu susu tepung 
Topping

  •  Mayonis
  • Sos cili/ tomato ( tak ade diskriminasi jenama)
  • Sosej (fishball pon layan jugak)
  • 1 biji bawang Holland (pakai bawang besar biasa pun boleh)
  • 1/2 biji capsicum, nama melayunya...ape ek? korang Google je capsicum, tahulah benda ape ni. tak silap CL, lada benggala.
  • Keju untuk topping. ( beli je kat pasaraya, ade tulis for pizza topping)
Cara-cara

  1. Bahan2 untuk kulit pizza atau doh dicampur dan diuli sehingga sebati. Sambil uli, berzikir ke, nyanyi asmaul husna ke. Biarkan selama 45- 60 minit. Tutup doh tersebut dengan kain yang lempab atau apa2 penutup yang boleh tutup.
  2. Canai doh tersebut setebal 0.5 cm. Cucuk dengan garfu keseluruhan doh tersebut. Bakar pada suhu 200 darjah selama 12-15 minit.
  3. Untuk topping: Rebus sekejap sosej tu, kemudian dipotong bulat2. Ricih bawang Holland nipis2. Capsicum dipotong dadu.
  4. Sapu kulit pizza dengan mayonis. Kemudian diikuti dengan sos cili atau sos tomato.Ratakan sos keseluruh bahagian. Tabur sosej yang dipotong tadi di atas kulit pizza, bawang Holland dan capsicum. 
  5. Taburkan keju/ topping  cheese di atasnya.
  6. Masukkan pizza sekali lagi ke dalam oven, bakar pada suhu 200 darjah celcius kira2 8-10 minit.
  7. Baca Bismillah dan ngap.
Nah, ini hasil pizza saya. Tak ada rupa tapi sedap mata memandang, enak lidah merasa. Cewah. Alhamdulillah, sukses.

Belum pun bubuh dalam tray, da sibuk2 nak snap gambar. :P

Selamat mencuba :)

No comments: